COC Jablonec 21. a 22. září 2019

Jak se stalo každoroční tradicí, tak šesté a poslední kolo Českého otevřeného poháru v kanoepolu (Czech Open Cup) se odehrávalo v loděnici TJ Delfín v Jablonci nad Nisou. Letos se organizátorům povedlo zajistit krásné a slunečné podzimní počasí.

 

Letošní kanoepolová sezona byla doslova natřískaná nejrůznějšími turnaji, nicméně od předposledního COC v Chomutově uplynula dlouhá osmitýdenní pauza a i ti nejostřílenější borci začali pociťovat abstinenční příznaky. To slibovalo vysokou účast a ještě vyšší motivaci všech hráčů a celkovým počtem sedmi týmů. Celkovou atmosféru ještě umocňoval fakt, že v Jablonci se rozhodne o vítězích pro rok 2019. V kategorii MIX se očekávala úporná bitva mezi týmy ČVUT a DnB, kde ČVUT ztrácela jediný bod na DnB. Pro DnB to byla již čtvrtá šance získat vytoužený pohár pro vítěze, kdy ve všech předchozích ročnících dosáhla pouze na stříbrnou příčku. Na druhou stranu tým ČVUT skončil poslední ve všech předchozích ročnících. V případě vítězství tak celek ČVUT mohl dosáhnout i na titul “absolutní skokan roku” 🙂

 

Program her byl očividně uzpůsoben na míru obou hlavním rivalům, protože ČVUT i DnB každý den zahajovali proti “snadným” soupeřům a každý den postupně gradoval střety se silnějšími a silnějšími týmy. Týmy ČVUT a DnB se postupně probíjely přes výběry juniorské reprezentace do 18 let a budoucí výběr ženské reprezentace přes týmy šířící dobro (Dobroptáh) a klan rodiny Doležalových z Veltrus (DFF Veltrusy). Výsledky těchto zápasů mírně favorizovaly výběr ČVUT, které v průměru zvítězilo s náskokem 2-3 branek než byl schopné dosáhnout výběr DnB. V případě zápasů DnB versus Dobroptah a DFF dokonce hrozila reálná možnost prohry nebo remízy, která by znamenala ztrátu cenných bodů. To by mohlo znamenat vítězství ČVUT pouze na základní body získané z jednotlivých kol COC. Nicméně DnB nakonec vybojoval všechna sobotní hry a noc ze soboty na neděli strávily týmy na průběžném prvním místě.

 

V programu na neděli se oba celky utkaly nejdříve s výběrem domovského Jablonce nad Nisou, čím se patřičně “rozehřály” na poslední plánovanou nedělní hru, a to duel mezi DnB a ČVUT. Čas mezi první a poslední hrou byl ještě vložen poslední zápas kategorie BL (Böhmisch Liga) pro (j)elitní hráče z Čech a Rakouska. V tomto zápase se rozhodovalo, kdo se stane celkovým vítězem kategorie BL, konkrétně tým Generation Next složený z borců především z týmů ČVUT a DnB. GNEXT se postavilo výběru Emerits, tedy našich trenérů a nejzkušenějších mazáků hrající kanoepolo v české kotlině. Napínavý zápas skončil pouhou remízou, čímž se tým Emerits stal šampionem kategorie BL pro rok 2019 s náskokem jediného bodu. Na celkovém výsledku se jistě projevila absence Davida z teamu GNEXT, který v tento kritický zápas řešil ztracené zavazadlo svých mladších sourozenců na přepážce Českých drah a vůbec celkově se pozornost všech účastníků upínala spíše k závěrečné hře v kategorii MIX.

 

K závěrečné hře v kategorii MIX nastupovaly týmy ČVUT a DnB s rovným počtem bodů a mírně vyšším počtem nastřílených gólů pro výběr ČVUT. To znamenalo, že nejkratší cestou k získání vytouženého mistrovského titulu by pro tým DnB by byla výhra nad ČVUT. Týmu ČVUT však ani výhra nemohla stačit na získání titulu v základním počtu her. Na dorovnání celkového počtu získaných bodů ze všech edic COC však týmu ČVUT stačilo vítězství či pouhá remíza. Tím by již podruhé v historii COC došlo na takzvané “superfinále” o mistrovský titul.

 

Písk! 

Závěrečné hra COC Jablonec právě začala, Vojta (ČVUT) a Šimon (DnB) sprintují pro míč, který získává Šimon. DnB útočí a v šesté minutě střílí první branku zásluhou Vítka. Vzápětí dalším gólem navyšuje skóre Rourák. Těsně před koncem poločasu Vojta snižuje na 1:2 pro ČVUT. 

 

Písk! Písk! Písk! Dvouminutový poločas tak akorát stačí na popadnutí dechu a rychlou taktickou poradu. Je nám všem jasné, že tohle není styl hry, který nám je vlastní a docela se trápíme. Nicméně se vzdát nehodláme. Rozhodčí už nás píšťalkou nahání do správných pozic na zahájení druhého poločasu.

 

Písk! 

Vojta vyhrává druhý rozjezd, nicméně po dvou minutách Šimon posílá DnB do vedení 1:3 svým druhým gólem, což je trestem za naši málo soustředěnou a vytaženou obranu. Vzápětí se daří Tůčovi snížit na 2:3 a tak šance dál žije. Už jde ale do tuhého. Daří se nám koncentrovat a po dalších dvou minutách přichází vyrovnání z Davidovy ruky. Následuje šest velmi dlouhých minut, kdy oba týmy úporně brání a nikdo nechce zbytečně chybovat a tím dávat soupeři šanci. Když rozhodčí ohlašuje konec hry, oba týmy si oddechnou a ČVUT je vděčné za remízu.

 

Dochází k drobné diskuzi s organizátory a rozhodčími. Výsledek právě skončeného zápasu znamená, že v rámci COC Jablonec mají oba týmy shodný počet bodů a je nutné určit celkového vítěze kvůli bodům do celkového hodnocení. Díky více nastříleným brankám se ČVUT stává vítězem jablonecké edice a srovnává počet bodů s dosud vedoucím týmem DnB. Je rozhodnuto, že “superfinále” se bude hrát za 30 minut jako další a poslední hra, kde vítěz bere vše.

 

V prvním ročníku COC před čtyřmi lety také došlo na první a zatím poslední superfinále. Tehdy se utkaly týmy Brno a DnB coby favorit. Tehdy jsme se dočkali poměrně nečekané události, kdy se Rourák dostal do úniku a střelou na prázdnou bránu mohl definitivně zvítězit v prodloužení (prodloužení končí prvním gólem). Bohužel Rourák tehdy na místo střely na jistotu vsadil na “styl” a vší silou vyslal míč na branku. Bohužel tehdy trefil dolní břevno a díky udělené kinetické energii se mič odrazil za záda většiny hráčů DnB k poněkud překvapenému výběru Brna, které však neváhalo a skórovalo samo. Tehdy zvítězil kanoepolový David nad Goliášem a výběr Brna slavil první mistrovský titul a definitivně se potvrdila poučka “Nedáš, dostaneš”. Dočkáme se letos vítězství Rouráka a jeho DnB nebo zažijeme další infarktovou situaci? Minuty do superfinále rychle ubíhají, týmy nabírají poslední možnou energii, ladí taktiku a všichni si slibují, že tohle prostě musíme vyhrát. Mezitím probíhá ještě finále juniorů do 14 let přesunuté z druhého hřiště na první, aby se fanouškové a fanynky nerozutekli po Jablonci.

 

V poločase juniorského finále jsou týmy ČVUT a DnB ve varu a zahajují poslední rozcvičku před superfinále. Každý se maximálně koncentruje a dav fanoušků povzbuzuje jako o život.

 

Písk!

Znovu zahájení a znovu sprintuje Vojta (ČVUT) a Šimon (DnB). Tentokrát vyhrává Vojta a ČVUT rozjíždí útok zakončený rychlým gólem v první minutě. Pak se na dlouhých 8 minut oba týmy střelecky odmlčí, hraje se úplně na plno a nikdo nechce riskovat. Každá chyba může znamenat další gól a každý gól může znamenat prohru. Hraje se na 150% úrovně předchozího zápasu, na hraně pravidel, občas i lehce za touto hranicí, nikdy však na úkor fair play. Tomu také výrazně napomáhají ostražití rozhodčí. V každém případě hráči ČVUT dostávají dvě zelené karty na výstrahu. Těsně před koncem poločasu nás karma trestá a Vítek vyrovnává na 1:1.

 

Písk! Písk! Písk! oznamuje poločas a oba týmy se shromažďují na svém konci hřiště. Dvě minuty na oddech musí stačit. Tentokrát není moc co řešit, máme dojem, že tohle je jiný a z našeho pohledu lépe hraný zápas než naše předchozí hra. To půjde, to dáme!

 

Písk!

Druhý poločas začíná a sprinteři bojují o míč. Znovu vyhrává Vojta, nicméně rychle ztrácíme míč a DnB útočí. Brankář ČVUTu Kodiak se zasekává v útoku a musí zaujmout pozici obránce, nicméně nedává své území v obraně lacino, až nakonec dostává zelenou kartu za nedovolené bránění, kdy nenechává Rouráka vjet zpátky do hřiště. To je třetí zelená karta a ČVUT se musí trochu zklidnit, protože každá další karta bude automaticky žlutá znamenající dvě minuty dlouhé power-play pro DnB. To bude velmi dlouhých sedm minut. Nicméně Kodiak využívá přerušení hry a vrací se do brány. Tým ČVUT ví, že Kodiak raději zláme pádlo, aby zastavil nebezpečnou střelu, než aby dopustil gól od soupeře. Tři zlomená pádla za poslední dva měsíce jsou toho důkazem.

 

Zanedlouho Vítek skóruje a DnB jde do vedení 1:2. Následuje neustálý boj o míč se střídavým štěstím pro oba týmy. Brice (DnB) dostává první zelenou kartu. Během dvou minut opět skóruje Vítek a situace pro ČVUT začíná být kritická. Všichni hráči jsou natolik zkušení, že vědí, že zápas se dá stále ještě vyhrát a tak oba týmy hrají s nasazením už 175%. 

 

Do konce zbývají přibližně 2 minuty a ČVUT rozjíždí útok. Ten je sice z valné části zastaven obranou DnB, ale Vaškovi (ČVUT) se podařilo dostat až do střelecké pozice a napřahuje se ke střele. Naneštěstí je faulován pádlem od Tomáše (DnB) a rozhodčí udělují Tomášovi žlutou kartu (2 minuty vyloučení) a penaltu na brankáře pro Vaška. To vše se děje 1 minutu a 39 sekund před koncem.

 

Písk!

Vašek se napřahuje ke střele z penalty a střílí … góóól! Šance ČVUT na srovnání ještě žije! Díky vyloučení Tomáše a tím i početní převaze ČVUT okamžitě přecházíme na osobní obranu s brankářem, kterou poprvé kryje Tůča místo Kodiaka. Rozehrává se poslední část zápasu, kdy DnB nesmí inkasovat gól a tedy nejlépe ani neztratit držení míče po zbývající čas. Tým ČVUT ví, že už není čas ztrácet čas. Vrhají se po protihráčích z DnB a snaží se zkomplikovat nebo zabránit jakékoliv přihrávce či střele, musejí převzít iniciativu. Teď už se hraje na 200%, možná i na víc. Běží poslední sekundy zápasu. David (ČVUT) zblokovává přihrávku od Brice (DnB), kterou jen tak tak chytá do ruky. Kodiak registruje tuto situaci koutkem oka a okamžitě vyráží na pomoc Davidovi a směrem k bráně. David se z posledních sil pokouší dlouhou přihrávku, ale přihrávka je vysoká a pomalá, příliš krátká aby Kodiakovi šla do jízdy na bránu. Teď nebo nikdy. Kodiak lehá na palubu kajaku, maximálně vytažený z lodi, pádlo drží jen na konečcích prstů. Uvědomuje si trajektorii míče a ví, že míč musí pádlem zachytit a zpomalit ještě před dopadnutím na hladinu, jinak míč od pádla odskočí. Podařilo se mu míč zachytit pádlem a s maximálním soustředěním si ho předhodit před loď. To všechno se děje v plné rychlosti a Šimon téměř dostihuje Kodiaka. Ten však sbírá předhozený míč z hladiny střílí do pohodlně do prázdné brány a vyrovnává 20 sekund před koncem na 3:3! Celý tým ČVUT řve jak šílení, šance na vítězství pořád existuje! Poslední sekundy zápasu rozehrává DnB útok, ale je zatlačeno na svojí polovinu a střela z dálky ani nedoletí k brance ČVUT.

 

Písk! Písk! Písk! Základní hrací doba končí, ale zápas musí mít vítěze. Prodloužení se nastavuje na 7 minut. Všichni hráči vědí, že teď nebo nikdy. Vojtova taktika je stručná: “Jedeme pro míč ve třech, Kodiak s Tůčou nám kryjí záda”. Máme posledních 21 sekund, kdy DnB hraje ve čtyřech.

 

Písk!

Začalo prodloužení, Vojta vyráží vpřed a získává míč. Napravo od něj se už řítí kupředu Vašek a David. Do pohybu se okamžitě dává i Tůča s Kodiakem, aby jim podle smluveného plánu kryli záda. Vašek se snaží získat dobrou pozici v obraně DnB a nabízí se pro přihrávku. Kodiak disciplinovaně zastavuje, avšak Tůča se řítí stále v před. Chytá přihrávku, která s největší pravděpodobností byla určena Vaškovi a střílí. Brankář Rourák je připraven krýt případnou střelu od Vaška, ale na Tůču už nestihl reagovat … GÓÓÓÓÓL!

 

Písk! Písk! Písk!

Konec zápasu, prodloužení po pár sekundách končí, mistrem České republiky v kategorii MIX se pro rok 2019 stává tým ČVUT! Hráči odhazují helmy a pádla, na hřišti nastal nezřízený výbuch radosti a euforie … nezapomínáme ani na soupeře a v duchu fair play jim jedeme poděkovat a projevit uznání za dvě vyčerpávající ale krásné finálové hry s nezapomenutelným koncem. Sláva vítězům, čest poraženým!

 

Oba týmy odjíždějí na společnou fotku finalistů a šéftrenér Cvrček předává Kodiakovi, jako kapitánovi ČVUT týmu, cenu pro mistra republiky, totiž náš slavný putovní kanoepolový “hrneček” s vyraženými názvy a letopočty vítězů.

 

Zapsal Kodiak 🙂

 

Soupiska DnB:

3 – Tomáš

4 – Brice

6 – Vítek

8 – Šimon (Pravděpodobný budoucí student FS)

9 – Rourák (Absolvent FS)

 

Soupiska ČVUT:

4 – Vašek (Ječňák, stážista na FEL)

5 – Kodiak (doktorand FIT)

6 – BaTerka (VŠCHT, DPP FIT)

9 – Tůča (teprve 14 let)

13 – David (FBMI)

17 – Vojta (Univerzita obrany)

 

Fotky od Rouráka:

https://we.tl/t-gr58ZDkuGo

 

Fotka hrnečku:

https://photos.google.com/share/AF1QipPyotKPjAK2SmYJX1ksisrlKpp5Ti_tmARfVtFXyRqTAFm67nmE3CGta3mKqTVR7w?key=c2tZbXdsNlhjSHE5WmtEZUxWT0FJQ3VXWWNpQW5B

 

Napsat komentář